Verbieden opname vakantiedagen na coronaperikelen – kan dat?

4 mei 2020 | Algemeen


In de praktijk blijken werkgevers hun personeel te gebieden om nu hun vakantiedagen op te nemen, zodat zij na afloop van alle coronaperikelen – en wanneer het bedrijf weer op volle toeren draait – niet met afwezig personeel kampen. We bespraken eerder al dat de werkgever het personeel niet kan opleggen om vanwege een gebrek aan werkzaamheden, nu al hun vakantiedagen op te nemen. Maar hoe werkt dit andersom?
In de basis moet een werkgever de verlofaanvraag van een werknemer accepteren. Dit hoeft echter niet als zwaarwegende omstandigheden het verlof bemoeilijken. Dit kan het geval zijn wanneer er collega’s afwezig zijn of indien de werkzaamheden het verlof niet toelaten. Toch zal de werkgever dit in ieder specifiek geval moeten beargumenteren. Na afronding van de coronamaatregelen kunnen vakanties niet bij voorbaat worden verboden. Vanzelfsprekend kan er wel een beroep op de bereidheid tot medewerking van de werknemers worden gedaan.

En let op, ontvangt een werkgever een verlofaanvraag, dan moet hij/zij daar altijd binnen 14 dagen op reageren! Anders wordt de vakantie vermoed te zijn goedgekeurd.

Heeft u vragen over het verbieden van opname vakantiedagen of een andere vraag? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0546 – 62 99 25 of te mailen naar info@first-line-juristen.nl.r

Terug naar overzicht