Een (goede) vaststellingsovereenkomst opstellen, zo doe je dat

10 december 2024 | Blog


Je ontkomt er niet aan; soms moet je afscheid nemen van een werknemer. Iemand past bijvoorbeeld niet meer in de richting die het bedrijf op wil gaan, er is sprake van een niet te overbruggen meningsverschil of er moeten kosten bespaard worden. Met een vaststellingsovereenkomst (ook wel afgekort als VSO) kunnen werkgever en werknemer afscheid van elkaar nemen op een manier waar zij beiden achter kunnen staan. Dit kost vaak minder tijd en geld dan een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter. In deze blog lees je waarom een goede VSO belangrijk is én wat erin moet staan.

Wat is een VSO?

Een VSO wordt vaak gebruikt om een arbeidscontract met wederzijds goedvinden te beëindigen. In deze overeenkomst worden de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd vastgesteld. Het voorkomt een eenzijdig ontslag of juridische procedures en geeft beide partijen zekerheid.

Waarom is een goede VSO cruciaal?

1. Recht op WW-uitkering voor vertrekkende werknemer

Om recht te houden op een WW-uitkering, moet de overeenkomst voldoen aan de eisen van het UWV. Zo mag het ontslag niet verwijtbaar zijn aan de werknemer. Een verkeerde formulering kan dit recht in gevaar brengen. Als de werknemer bijvoorbeeld zelf ontslag neemt, heeft hij/zij geen recht op een WW-uitkering.

2. Financiële zekerheid voor beide partijen

Een VSO legt vast welke betalingen de werknemer nog ontvangt, zoals de ontslagvergoeding, uitbetaling van vakantiedagen en eventueel openstaande bonussen. Dit voorkomt misverstanden over financiële afwikkeling.

3. Voorkomen van toekomstige geschillen

Een goed opgestelde VSO voorkomt toekomstige conflicten. Zaken zoals geheimhouding, een eventuele vrijstelling van werk en wederzijds finale kwijting zorgen ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.

4. Bescherming van reputatie

In een VSO kunnen afspraken worden gemaakt over hoe het vertrek wordt gecommuniceerd. Dit kan reputatieschade voor beide partijen voorkomen, door bijvoorbeeld een geheimhoudingsovereenkomst op te nemen in de VSO.

Hulp nodig bij een vaststellingsovereenkomst?

Met juridische ondersteuning van First-Line Juristen ben je ervan verzekerd dat de VSO voldoet aan de wettelijke eisen en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. We ondersteunen bij het opstellen van een VSO en kunnen bestaande VSO’s voor je beoordelen. Oók in de onderhandelingen over de inhoud van de VSO adviseren wij jou graag verder. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze juridisch adviseurs. Je kunt ons bereiken via 0546 – 62 99 25 en via info@first-line-juristen.nl.

mr. Ysther Kirakosian-Awanesian

Terug naar overzicht